Campo Viejo Cava Reserva

mousserend-0006

Nieuw

Campo Viejo Cava Brut Reserva is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven heeft deze wijn de tweede fermentatie ondergaan in de fles. De wijn heeft 18 maanden gerijpt. Resultaat is een wijn met een complexe maar uitgebalanceerde smaak van noten en fruit. Deze cava heeft een mooie en echt volle structuur. Smaak is vrij droog, mondvullend, rond en heel goed gestructureerd.

Meer details

Wijn op voorraad

€ 14.99

Datasheet

WijnlandSpanje
WijnstreekRioja
Wijnjaar2016
DruivenrasTrepat
SmaaktypeStevig
Bewaarpotentie1 - 2 jaar
Serveren bijKoude visgerechten, schaaldieren, schelpdieren en als aperitief

Meer informatie

Campo Viejo is opgericht in 1967 en is een aantal jaar geleden uitgebreid met de Juan Alcorta Bodega. Deze beslaat ruim 1900 hectare met druivenstokken van meer dan 25 jaar oud, voornamelijk Tempranillo druiven. De wijngaard is opgedeeld in verschillende percelen die ieder op een verschillende manier gecultiveerd worden. Op deze manier zijn de druiven van elk perceel geschikt voor één specifieke wijn.

Trepat is een zwarte druivensoort, die vooral gebruikt wordt Rosé cava, uit het gebied Pira (Tarragona) in Spanje. Daar groeit de druif een perfect microklimaat. De kleur is fijne bleek, hetgeen wordt verkregen door een technologie toe te passen die normaal voor witte wijnen wordt gebruikt. Het resultaat is een fijne en lichte mousserende wijn. Trepat kom je zelden tegen. Trepat wordt echter maar voor 2,3% bij cava gebruikt. Het ras wordt verder ook in Conca de Barberà en Costers del Segre aangeplant, maar in de rest van Spanje kom je het niet tegen. Verwonderlijk gezien dit feit is het grote aantal synoniemen (trepadell, trepó, criatendra, cuatendra, pansa borda, pansa roja, panser negre, pansó en tarragoní). De kenmerkende aroma’s van dit fruitige inheemse Catalaanse ras zijn (bos)aardbeitjes en frambozen. Het ras zorgt voor frisse, fruitige wijnen, een gemiddeld alcoholpercentage en een redelijke zuurgraad. Spaanse druiven krijgen meer zon dan druiven in de Champagne. De Spanjaarden en cavaliefhebbers zeggen ook wel: “in cava proef je de zon”. Feit is dat cava meer rijpheid heeft en minder zuren dan champagne. De cava brut nature is daardoor ook minder strakdroog dan champagne brut nature en wordt in Spanje erg gewaardeerd.

Cava betekent ‘kelder’ en wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, dus met een tweede gisting op fles (de méthode traditionelle). Hierdoor krijgt de wijn vaak iets gistachtigs en meer complexiteit. Cava gebruikt eigen rassen, met name de witte xarel-lo (voor body en zuren), parellada (voor zachtheid en finesse) en macabeo (voor fruitigheid), soms de rode trepat, monastrell of garnacha. Daarnaast sinds 1986 ook chardonnay en pinot noir. Cava Reserva ligt minstens 15 maanden ‘sur lie’, Cava Gran Reserva minstens 30 maanden. Het klimaat in Spanje is anders dan in de Champagne, warmer. Hierdoor heeft de wijn wat minder zuren en is wat rijper (en heeft dus meer natuurlijk zoet). Voor veel Nederlanders wellicht aangenaam, omdat ze sowieso niet zo houden van strakdroge champagne met hoge zuurgraad.

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Campo Viejo Cava Reserva

Campo Viejo Cava Reserva

Campo Viejo Cava Brut Reserva is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven heeft deze wijn de tweede fermentatie ondergaan in de fles. De wijn heeft 18 maanden gerijpt. Resultaat is een wijn met een complexe maar uitgebalanceerde smaak van noten en fruit. Deze cava heeft een mooie en echt volle structuur. Smaak is vrij droog, mondvullend, rond en heel goed gestructureerd.