Mionetto Prosecco Treviso

mousserend-0010

Nieuw

Mionetto Prosecco DOC Treviso Spumante Brut heeft in de neus heldere vruchtaroma's, gedomineerd door bosbessen, hinten van mandarijn en peer. Smaak van verlokkend zacht fruit, elegant met lang aanhoudende afdronk. 120 jaar geleden begon de jonge Francesco Mionetto in Valdiobbiadene met een kleine wijnkelder, waar de winkel vandaag nog te vinden is.

Meer details

Wijn op voorraad

€ 9.99

Datasheet

WijnlandItalië
WijnstreekVeneto
Wijnjaar2016
DruivenrasProsecco
SmaaktypeDroog
Bewaarpotentie1 - 2 jaar
Serveren bijAperitief, lekker bij licht vlees en gegrilde vis

Meer informatie

Ten noorden van Venetië vinden we de wijngebieden van het oostelijke deel van Veneto, onder andere in de heuvels rond Treviso. Hier, bij het plaatsje Valdobbiadene, vinden we talloze producenten van Prosecco, de zeer populaire en lichtvoetige, lichtparelende wijn van deze streek, op basis van de gelijknamige druif -Prosecco dus. De wijngaarden voor de Prosecco bevinden zich in een heuvelachtig gebied, op een hoogte tussen de 200 en 400 meter. Omdat in de directe omgeving veel bergen liggen, tot een hoogte van 1575 meter, valt hier geregeld een regenbuitje, zoals in alle berggebieden. Om die reden heeft men vrijwel uitsluitend witte druivenrassen aangeplant, die meestal kunnen worden geoogst voor de herfstregens definitief inzetten.

Prosecco is de naam van het druivenras. De lichte en mousserende wijn die je er van maakt is in korte tijd geliefd geworden en niet alleen in ons land. Door die grote populariteit is men allerlei niet te dure bruisende wijn Prosecco gaan noemen. In 2009 is daar een einde aan gekomen. De wijnen uit de twee beste gebieden krijgen de DOCG-status: de DOCG Prosecco Conegliano Valdobbiadene en de DOCG Prosecco Colli Asolani. Soortgelijke wijnen van de Prosecco-druif uit de omliggende provincies Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Trieste, Udine en Venezia mogen zich DOC gaan noemen. Het oppervlak bedraagt zo’n 11.000 hectare, met een jaarlijkse productie van 1,2 miljoen hectoliter.

Voor Prosecco, die sinds 1969 recht heeft op een eigen Denominazione di Origine Controllata, staan in totaal ruim 3900 hectare wijngaarden aangeplant. De 150 wijnbedrijven die in deze regio actief zijn kopen voornamelijk basiswijnen en/of druiven bij de coöperaties. Slechts 10 wijnbedrijven hoeven dat niet te doen, omdat ze beschikken over eigen wijngaarden, waarmee ze bijna hun hele productie van Prosecco realiseren. Ze hoeven dan hoogstens een deel bij de coöperatie bij te kopen. De meeste Prosecco is overigens ‘frizzante', dat wil zeggen met zachte belletjes, met een koolzuurdruk van minder dan 3,5 atmosfeer. Ter vergelijking: Champagne heeft een koolzuurdruk van rond de zes atmosfeer. Maar de productie van gewone mousserende wijnen stijgt gestaag, ten koste van de frizzante. Zo werden er in 1994 ruim 18 miljoen flessen gebotteld en dat aantal was in 2000 tot bijna 27 miljoen flessen gestegen. In de Prosecco-regio houdt maar liefst de helft van de beroepsbevolking zich met wijn bezig.

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Mionetto Prosecco Treviso

Mionetto Prosecco Treviso

Mionetto Prosecco DOC Treviso Spumante Brut heeft in de neus heldere vruchtaroma's, gedomineerd door bosbessen, hinten van mandarijn en peer. Smaak van verlokkend zacht fruit, elegant met lang aanhoudende afdronk. 120 jaar geleden begon de jonge Francesco Mionetto in Valdiobbiadene met een kleine wijnkelder, waar de winkel vandaag nog te vinden is.