Visiega Cava Secco

mousserend-0011

Nieuw

Visiega Cava Secco uit de Catalaanse wijnstreek in Spanje is groen geel van kleur. Deze frisse Spaanse cava heeft overheersende aroma van frisse druiven. De wijn heeft een goed gebalanceerde verhouding tussen zoet en zuur. Deze mousserende wijn is het best te serveren bij gerookte gerechten, schaal- en schelpdieren, diverse rijst- en pastagerechten, maar is uiteraard ook als aperitief.

Meer details

Wijn op voorraad

€ 9.99

Datasheet

WijnlandSpanje
WijnstreekCatalunya
Wijnjaar2016
DruivenrasXarel-lo, Maccabeo en Parellada
SmaaktypeDroog
Bewaarpotentie1 - 2 jaar
Serveren bijAperitief, lekker bij gerookte gerechten en pastagerechten

Meer informatie

Catalunya produceert een grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is grotendeels te wijten aan de diverse klimaatzones, de verschillen in bodem en de menselijke factor. De Catalanen hebben zich namelijk op eigenzinnige wijze niets aangetrokken van opvattingen elders in Spanje, maar reeds in een vroeg stadium naast de autochtone variëteiten nobele druivensoorten uit o.a. Frankrijk aangeplant. Bovendien schroomden ze niet om eerder dan de meeste andere streken te investeren in moderne kelderapparatuur. Pionierswerk op deze terreinen werd met name verricht door huizen als Codorníu en Torres.

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van bijvoorbeeld "Spaanse Elzaswijn". Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Prosecco is nu een op zichzelf staande D.O., geclassificeerd naar productiemethode en geografische gebieden. Wat uniek is aan Cava is dat individuele wijnproducerende gebieden een aanvraag kunnen indienen om Cava te mogen produceren, ongeacht hun geografische ligging. Als de Cava licentie eenmaal is toegekend, is ze alleen geldig voor het betreffende gebied. Toen Cava van DE naar DO promoveerde, verloren veel gebieden het recht om hun mousserende wijn 'Cava' te noemen en moesten hem 'Vino Espumoso' noemen. Dat was een maatregel die niet overal in dank werd afgenomen, hoewel het tot doelstelling had de hoge kwaliteit van de wijn te behouden. 95% van de Cava komt uit de uiterste noordoosthoek van Spanje, en 95% daarvan is afkomstig uit de provincie Barcelona. Weer 95% van dit percentage komt uit de omstreken van het stadje Sant Sadurni d'Anoia, dat ook stille wijnen produceert die de D.O. Penedés dragen. Sant Sadurni D'Anoia ligt namelijk in deze D.O.

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Visiega Cava Secco

Visiega Cava Secco

Visiega Cava Secco uit de Catalaanse wijnstreek in Spanje is groen geel van kleur. Deze frisse Spaanse cava heeft overheersende aroma van frisse druiven. De wijn heeft een goed gebalanceerde verhouding tussen zoet en zuur. Deze mousserende wijn is het best te serveren bij gerookte gerechten, schaal- en schelpdieren, diverse rijst- en pastagerechten, maar is uiteraard ook als aperitief.