Grande Réserve Sancerre

wit-0013

Nieuw

Grande Réserve Sancerre van Michel Laurent heeft de geur van citrus en dat typische voor de Sancerre, het gemaaid gras. Mooi droog en levendig in de mond met de smaak van kruisbessen, buxes, citrus een knisperende frisheid in de afdronk. Heerlijk als aperitief bij een geitenkaasje uit de Sancerre crottin de Chavignol of een op de huid gebakken vis met citroen.

Meer details

Wijn op voorraad

€ 15.99

Datasheet

WijnlandFrankrijk
WijnstreekSancerre
Wijnjaar2015
DruivenrasSauvignon Blanc
SmaaktypeStevig
Bewaarpotentie1 - 3 jaar
Serveren bijGestoofde vis en geitenkaas

Meer informatie

De Loire loopt van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. De rivier ontspringt ten zuiden van de stad Saint-Etienne in het Massif Central: een gebergte in het zuidoosten van Frankrijk. Er komen verschillende zijrivieren in de Loire uit, waaronder Cher, Indre, Vienne en Loir. Het Loiredal vormt het hart van Frankrijk. De bijnaam van het gebied is ‘Le Jardin de la France’: de tuin van Frankrijk. Dat is ook de naam van de IGP van dit gebied. De wijnproductie in het Loiregebied is voor het grootste gedeelte in handen van families: er zijn 13.000 zelfstandige wijnboeren. Ongeveer 11.000 daarvan bezitten minder dan 10 hectare grond. Er zijn vijftien coöperaties en veertig geregistreerde handelaren (négociants).

De Sauvignon Blanc druif is een aromatische druivensoort voor witte wijn en levert wijnen die droog, verfrissend, pittig en zeer snel drinkbaar zijn. Sauvignon Blanc zien we in veel wijngebieden over de hele wereld, maar wordt van origine veel aangeplant in Frankrijk. De Loirevallei is de belangrijkste Franse streek voor Sauvignon Blanc, met de Pouilly-Fumé en Sancerre als de absolute toppers. De sauvignon is gevoelig voor extreme warmte en ontwikkelt zich het best in koele wijngaarden. Hij kan in meerdere stadia van rijpheid worden geplukt, zodat de grassige aroma’s worden gecombineerd met rijpe elementen van tropisch fruit. Men kan in de Sauvignon Blanc de volgende smaken herkennen: groene appels, kruisbessen, grapefruit, asperges en gemaaid gras. Door de vrij compacte trossen is deze druivensoort gevoelig voor rotting, botrytis, die onder de juiste omstandigheden de natuurlijke zoetheid kan concentreren om zo een edele zoete wijn te kunnen maken.

De wijnen van de Loire zijn meestal mono-cépages. De Chenin blanc is de meest aangeplante witte druif van het Loiregebied. Hij is de basis van droge, zoete, halfzoete en mousserende wijnen. De beste wijnen van de Chenin blanc kunnen heel goed rijpen, soms wel meer dan twintig jaar. De wijnen behouden hun zuur en ontwikkelen een mooi aroma. Door de grote diversiteit is het vaak lastig om in te schatten wat voor soort wijn er in een fles uit het Loiregebied zit. Het etiket biedt geen ondersteuning, omdat het wijntype en het gebruikte druivenras lang niet altijd zijn vermeld. De bekende appellations voor zoete wijnen van botrytisdruiven zijn wel gemakkelijk te herkennen. De Loirestreek heeft veel AOP’s; alleen Bordeaux en het Rhônegebied hebben meer beschermde herkomst­gebieden. Als het gaat om de IGP is het overzichtelijk. Alle Vin de Pays die er waren, zijn onder één noemer gebracht: de IGP Val de Loire. Deze geldt voor het totale gebied. Eventueel mag de naam van het departement waar het wijnhuis is gevestigd erbij vermeld worden.

Recensies

Geen klantenbeoordelingen op het moment.

Schrijf uw recensie

Grande Réserve Sancerre

Grande Réserve Sancerre

Grande Réserve Sancerre van Michel Laurent heeft de geur van citrus en dat typische voor de Sancerre, het gemaaid gras. Mooi droog en levendig in de mond met de smaak van kruisbessen, buxes, citrus een knisperende frisheid in de afdronk. Heerlijk als aperitief bij een geitenkaasje uit de Sancerre crottin de Chavignol of een op de huid gebakken vis met citroen.